O ZADA Pharmaceuticals

ZADA Pharmaceuticals je jedna od vodećih fabrika za proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini. Fabrika je smještena u mjestu Bistarac Donji bb Lukavac, u neposrednoj blizini grada Tuzle.

Osnovana je 2007. godine.

2008. godine je završeno opremanje pogona za proizvodnju čvrstih oralnih oblika, te počinje sa radom Laboratorij za kontrolu kvaliteta.

ZADA Pharmaceuticals je dozvolu za proizvodnju, od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dobila 23.02.2010. godine. Prvi lijekovi ZADA Pharmaceuticals našli su se na tržištu BiH 2010. godine.

Fabrika je opremljena najsavremenijom opremom za proizvodnju i kontrolu čvrstih oralnih oblika: tableta, film tableta, kapsula i granula, uz uvažavanje svih standarda Dobre Proizvođačke Prakse.

ZADA Pharmaceuticals je fabrika sa 100% domaćeg kapitala i kompletna proizvodnja i kontrola kvaliteta obavlja se u našim pogonima. Svi naši proizvodi nastali su kao rezultat vlastitog rada i razvoja.

ZADA Pharmaceuticals danas proizvodi širok asortiman proizvoda koji obuhvata 140 lijekova odnosno 59 farmaceutski aktivnih supstanci.

Proizvodimo lijekove iz 7 ATC grupa: lijekove za probavni sistem i metabolizam, lijekove za krv i krvotvorne organe, kardiovaskularni sistem, antibiotike, lijekove za koštano-mišićni, nervni i respiratorni sistem.

Pored lijekova ZADA Pharmaceuticals u svom proizvodnom asortimanu ima program dodataka prehrani linije MAXIMA.

Pored na tržištu BiH proizvodi ZADA se prometuju na teritoriji Makedonije, Kosova, Hrvatske, a na pragu je i izlazak na velika svjetska tržišta. Na ovim tržištima su osnovana i predstavništva ZADA Pharmaceuticals.

Fabrika upošljava oko 100 uposlenika, te oko 50 uposlenih u marketingu BiH i stranim predstavništvima.