Kurkumin FORTE
dodatak prehrani:

Zaštita za jetru i zglobove,
snažan antioksidans!Sastav:

1 film tableta sadrži:

  • 500 mg suhog ekstrakta kurkume (Curcuma longa) - standardiziran na min. 95% kurkuminoida;
  • 5 mg suhog ekstrakta ploda crnog bibera (Piper nigrum) - standardiziran na min. 98% piperina.

Istraživanja su pokazala kako ekstrakt korijena kurkume (Curcuma longa) pridonosi zaustavljanju oksidativnih oštećenja tako što neutralizira štetna dejstva slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma oksidirajući njihove strukture, te vremenom dovode do ubrzanog starenja i razvoja hroničnih oboljenja (ateroskleroze, karcinoma, reumatoidnog artritisa, očne mrene, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, diabetesa itd.). Kurkuma ima i snažno protuupalno i antimikrobno djelovanje, inhibira i otpuštanje histamina iz mastocita a pokazuju i univerzalno antitumorsko dejstvo.

Ekstrakt ploda crnog bibera, odnosno njegov aktivni sastojak piperin, poboljšava apsorpciju kurkumina i samim tim njegovu bioraspoloživost, povećavajući time njegovu efikasnost.

Upotreba i ograničenje

DOZIRANJE

1 film tableta 1-2 puta na dan, najbolje uz jelo.

Doziranje i način primjene


1 film tableta 1-2 puta na dan, najbolje uz jelo.

Napomena

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu.

OGRANIČENJE ZA UPOTREBU

Ekstrakt kurkume ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju kamen u žuči ili zastoj žuči, osobe sa pojačanim lučenjem želučane kiseline ili sa čirom probavnog trakta, kao i trudnice, zbog opasnosti od spontanog pobačaja.

OGRANIČENJE ZA UPOTREBUEkstrakt kurkume ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju kamen u žuči ili zastoj žuči, osobe sa pojačanim lučenjem želučane kiseline ili sa gastroezofagealnim refluksom (GERB) jer može pogoršati simptome navedenih oboljenja.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama mlađim od 18 godina.

MJERE OPREZA

Stomačne tegobe se mogu javiti usljed produženog konzumiranja ili u slučaju predoziranja. Ekstrakt kurkume može pojačati efekte lijekova protiv zgrušavanja krvi i sredstava koji pomažu razgradnju krvnih ugrušaka.

Mjere opreza

Stomačne tegobe se mogu javiti uslijed produženog konzumiranja ili u slučaju predoziranja. Ekstrakt kurkume može pojačati efekte lijekova protiv zgrušavanja krvi i sredstava koji pomažu razgradnju krvnih ugrušaka, te povećati rizik od krvarenja stoga osobe koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi prije upotrebe ovog proizvoda trebaju konsultovati ljekara. Zbog uticaja na mehanizam zgrušavanja krvi, dvije sedmice prije zakazanog operativnog zahvata prestanite koristiti proizvod.
Trudnice, zbog opasnosti od spontanog pobačaja, ne bi trebale upotrebljavati ovaj proizvod. Dojilje treba da konsultuju ljekara prije upotrebe proizvoda.

Kada trebate uzimati Kurkumin FORTE?

Zdravlje mozga

Kurkumin FORTE prolazi krvno-moždanu barijeru djelujući direktno na ćelije mozga. Poboljšava pamćenje, koncentraciju i podiže raspoloženje.

Respiratorno zdravlje

Kod akutne alergijske astme Kurkumin FORTE može djelovati kao čistač azot oksida i spriječiti upale bronha u astmatičara.

Zdravlje jetre

Korisni efekti Kurkumina FORTE u bolestima jetre proizilaze zbog njegovih antiupalnih, antioksidativnih i antifibrinogenih svojstava.

Antioksidans

Antioksidativno djelovanje Kurkumin FORTE ostvaruje neutraliziranjem slobodnih radikala.

Zdravlje zglobova

Kurkumin FORTE umanjuje simptome artritisa: smanjuje bol, jutarnju ukočenost i učestalost javljana. Povećava fleksibilnost zglobova.

Nervni sistem

Zaustavlja propadanje kognitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka beta amiloidnih proteina.

Kardiovaskularno zdravlje

Kurkumin FORTE uključuje smanjenje nivoa holesterola i triglicerida, sprečavanje oksidacije lipoproteina niske gustoće (LDL), inhibiciju agregacije trombocita i suzbijanje tromboze.

Zdravlje probave

Stimulira izlučivanje žuči. Smanjuje nadutost i stvaranje plinova.

Zdravlje kože

Kurkumin FORTE umiruje upalu kože zbog velikog broja antioksidanasa i usporava oštećenja ćelija.

Antiinflamatorno

Kurkumin FORTE oslobađa svoju antioksidativnu moć, kako bi ubrzao zacjeljivanje oštećenih tkiva i vratio fleksibilnost zglobova.

Curcuma longa
porijeklo Kurkumina FORTE

Kurkuma
(lat. Curcuma longa)

je začin koji se dobija iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Ovaj začin može se pohvaliti dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo.

Ljekovita svojstva kurkume spoznali su drevni narodi prije 5.000 godina, od kada se kurkuma intenzivno koristi u svrhe liječenja kako u drevnoj tako i modernoj medicini. U posljednje vrijeme nekoliko desetljeća i naučna zajednica je počela da pokazuje interes za potencijalne zdravstvene koristi od korijena kurkume.

Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi (Curcuma longa) je kurkumin s potencijalnim efektima protiv dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove i drugih hroničnih bolesti.

Kurkumin FORTE u kliničkim istraživanjima

Kurkumin poboljšava 4. korak tretmana astme:
placebo kontrolirana, jednostruko slijepa studija

Pulm Resp Med Int J. (2019);2(1):5-9. DOI: 10.30881/prmij.00010
CILJ STUDIJE

Uprkos višestrukim naporima, mnogi pacijenti sa astmom i dalje su simptomatični.

Prikazane su protuupalne aktivnosti kurkumina.

Cilj studije bio je analizirati uticaj terapije kurkuminom na upalne parametre, funkciju pluća, kontrolu bolesti i kvalitetu života pacijenata sa astmom.

DIZAJN STUDIJE - PACIJENTI

- 3 mjesečno istraživanje na 150 nepušača s astmom
- svi liječeni umjerenom, stabilnom dozom inhaliranih glukokortikoida

Pacijenti podijeljeni u tri skupine (n = 50 u svakoj):
- kurkuminska skupina (+ kurkumin 500 mg per os 2 puta dnevno)
- placebo skupina (+ placebo tablete) i
- kontrolna (neintervencijska) skupina

METODE

Prije i nakon studije, kao i između skupina,
upoređivani su:
- eozinofili sputuma (sEo),
- eozinofili u krvi (bEo)
- visoko osjetljivi C-reaktivni protein (hsCRP)
- predviđeni ekspiratorni volumen u prvoj sekundi (FEV1%)
- test kontrole astme (ACT)
- mini upitnik o kvaliteti života za astmu (mAQLQ)
Rezultati studije

- FEV1%, ACT i AQLQ poboljšani su u svim skupinama, ali su ta poboljšanja bila izraženija u kurkuminskoj skupini nego u druge dvije
- samo je kurkuminska skupina pokazala poboljšanje sEo, bEo i hsCRP
- kurkuminska skupina je pokazala češće poboljšanje u ACT i mAQLQ skoru

Zaključak

Prva placebo kontrolirana i jednostruko slijepa studija, koja sugeriše da bi dodatna terapija kurkuminom mogla poboljšati plućnu funkciju, kontrolu bolesti i kvalitetu života u djelomično kontroliranoj astmi.

FAQ

Aktivni sastojci Kurkumin-a FORTE su kurkumin, kao glavni aktivni sastojak, standardiziran na min. 95 % kurkuminoida, te ekstrakt crnog bibera standardiziran na 98% piperina.
Kurkumin FORTE kao nosioca svoje aktivnosti ima kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, praha dobijenog mljevenjem korijena višegodišnje zeljaste biljke iz porodice đumbira.

Prosječan udio kurkumina u kurkumi prahu iznosi 2-3% pa tako jedna kašikica (oko 2 g) sadrži 40–60 mg kurkumina. Nasuprot tome, dijetetski proizvod, sadrži pročišćeni ekstrakt kurkume standardiziran na 95% kurkuminoida, odnosno 500 mg po jednoj dozi-film tableti.

Stoga, Kurkumin FORTE je puno potentniji terapijski izbor.
Da, Kurkumin FORTE se može koristit s nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima (diklofenak, ibuprofen) ali se preporučuje napraviti 3-4 sata razmaka između primjene.
Kurkumin FORTE odnosno kurkumin, glavni aktivni sastojak Kurkumina FORTE, ima dokazana antialergijska svojstva. Naime, studije pokazuju da ublažava simptome alergije i za 80%, kada se uzima redovno tokom dva mjeseca u dozi od 1-2 tablete dnevno (500 mg x 2). Antialergijski efekti se zadržavaju i nakon prestanka uzimanja kurkumina. Kurkumin FORTE može se uzimati u kombinaciji sa antihistaminicima i drugim lijekovima koji se koriste u terapiji alergijskih oboljenja i nema ograničenja u pogledu trajanja tretmana odnosno može se uzimati dugoročno.
Da, smijete. Prednizolon, ne stupa u interakciju sa kurkuminom te stoga nije kontraindicirana primjena Kurkumina FORTE sa metilprednizolonom. Naprotiv, predkliničke studije govore u prilog primjene ove kombinacije u smislu da kurkumin potencira djelovanje metilprednizolona kod istovremene primjene u terapiji artritisa.
Da. Kurkumin FORTE se može primjenjivati sa mineralno-vitaminskim suplementima ali i drugim tipovima dodataka prehrani.
Rezultati se razlikuju među pojedincima, ali u većini slučajeva očekivali bismo da će se blagotvorni efekti Kurkumin FORTE razvijati tokom nekoliko sedmica. Ne postoji maksimalno vrijeme tokom kojeg se Kurkumin FORTE može koristiti.
Kurkumin FORTE obično ne uzrokuje neželjene efekte. Međutim, neki ljudi mogu doživjeti uznemirenje želuca, mučninu, vrtoglavicu ili dijareju. Ovi neželjeni efekti se javljaju veoma rijetko i uglavnom u slučajevima produženog konzumiranja ili predoziranja. Kurkumin FORTE je na tržištu preko 10 godina i do sada nismo zaprimili prijavu niti jednog slučaja neželjenog djelovanja.
Ne postoji vremensko ograničenje u vezi sa primjenom Kurkumin-a FORTE. Ne postoji maksimalno vrijeme tokom kojeg se Kurkumin FORTE može koristiti.

Q&A (pitanja i odgovori)

Ukoliko imate dodatnih pitanja o Kurkuminu FORTE a odgovor niste našli na stranici, pošaljite nam upit.
Naš tim ljekara i farmaceuta Vam stoji na raspolaganju.

Odgovor ćemo Vam poslati na email.

Kontaktirajte nas

Zada Pharmaceuticals d.o.o.

  • +387 (0)35 551 140
  • Bistarac Donji bb I 75300 I Bosna i Hercegovina
  • zada@zada.ba
  • www.zada.ba