Osteoporoza: uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

22 Maja, 2021

Osteoporoza je koštani metabolički poremećaj koji se karakteriše smanjenom koštanom masom i degradacijom mikroarhitekture koštanog tkiva, povećavajući krhkost kostiju i samim tim osjetljivost na frakture. To je “tiha” bolest i često nema simptoma do prvog prijeloma.

Većina pacijenata s osteoporozom su asimptomatski do početka prijeloma koji se naziva prijelom krhkosti (za razliku od pacijenata s osteoporozom, u zdravih osoba ista trauma ne uzrokuje prijelom). Najčešća mjesta za frakture su: kičma, kuk i podlaktica.

Prijelomi kralježaka: dvije trećine ovih prijeloma su asimptomatske, ali u simptomatskim situacijama akutni bol traje 2-6 sedmica i može se zamijeniti dugotrajnim hroničnim bolom u teškim prijelomima. Obično frakture kralješaka rezultat su tlačnog opterećenja povezanog sa svakodnevnim aktivnostima, a samo četvrtina nastaje kao rezultat pada.

Prijelomi kuka su najgore posljedice osteoporoze ‚ s obzirom na visok stepen invalidnosti i smrtnosti, preko 90% je povezano sa padovima na istom nivou. Klinički je donji ud skraćen i fiksiran u vanjskoj rotaciji. Gotovo svi pacijenti trebaju operaciju.

Prijelomi podlaktice (posebno distalne trećine polumjera) najčešće su rezultat pada. Poslije prijeloma 29-44% pacijenata ima trajni hronični bol, a najčešća posljedica je algodistrofija.

Šta je uzrok osteoporoze?

 Uzrok osteoporoze može biti neovisna bolest gubitka kostiju i naziva se primarna osteoporoza. U sekundarnoj osteoporozi uzrok su druge bolesti (upalne, nasljedne bolesti, nedostatak hormona rasta …) i lijekovi koji oštećuju kosti. Budući da je postotak muškaraca koji obolijeva od osteoporoze prepolovljen, to znači da su hormonalne promjene kod žene jedan od glavnih uzroka ove bolesti. Osteoporozu mogu uzrokovati drugi faktori:

– prijevremena menopauza (prije 45. godine),

– genetska predispozicija,

– konstitucija tijela (manja težina i visina) ,

– poremećaji prehrane (anoreksija, bulimija),

– uzimanje određenih lijekova, pušenje ,

– prekomjerna konzumacija alkohola,

– premalo fizičke aktivnosti,

– nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D.

Liječenje osteoporoze

Iako postoji široka paleta lijekova za liječenje osteoporoze, prevencija i dalje ostaje stup temeljac u borbi protiv ove bolesti.

Nakon što se osteoporoza razvila potrebno je uz tjelesnu aktivnost, kalcijum i vitamin D ukloniti ostale moguće faktore rizika i početi sa liječenjem lijekovima. Ciljevi liječenja osteoporoze su: prevencija prijeloma, održanje i povećanje koštane mase, uklanjanje simptoma prijeloma i deformiteta kosti, unaprijeđenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti.

Lijekovi za liječenje osteoporoze svrstani su u tri kategorije:

  • lijekovi koji zaustavljaju razgradnju kosti,
  • lijekovi koji potiču izgradnju kosti,
  • lijekovi koji potiču izgradnju i zaustavljaju razgradnju kosti.

Prevencija – najbolji lijek protiv osteoporoze

Tjelesna aktivnost i dovoljan unos kalcijuma prirodno potiču izgradnju koštane tvari čineći tako osnovu prevencije nastanka osteoporoze. Unos kalcijuma i vježbanje najučinkovije djeluju na povećanje koštane mase upravo prije nastanka bolesti. Jednom kad je razgradnja kosti dostigla izgradnju i kad se bolest počela razvijati u punom mahu preventivne mjere u kombinaciji s lijekovima mogu samo usporiti daljnje smanjivanje koštane mase.

Vježbanjem, kosti izlažemo većem mehaničkom opterećenju i jačim silama nego što je to u stanju mirovanja. Kao i svaki drugi organ, kost se nastoji kompenzacijskim mehanizmima oduprijeti novonastalim uvjetima. Povećavajući koštanu masu, kost raspodjeljuje opterećenje na veću količinu kosti te tako anulira nepoželjan uticaj sile. Osim jačanja kosti, tjelesna aktivnost jača muskulaturu i poboljšava koordinaciju te povoljno djeluje na smanjenje mogućnosti gubljenja ravnoteže i padova. Važno je naglasiti da tjelesna aktivnost mora biti kontinuirana i prilagođena psihofizičkim mogućnostima pojedine osobe.

Dovoljan unos kalcijuma  usporava procese razgradnje kosti i tako neposredno djeluje na povećavanje koštane mase. Preporučuje se unos 1000 – 1500 mg kalcijuma dnevno.

Osim kalcijuma za sprečavanje osteoporoze bitni su:

  • Vitamin D3– doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora, te utiče na održavanje normalnog kalcijuma u krvi. Važan je za normalno funkcionisanje zuba, kostiju i mišića.
  • Vitamin K2– poboljšava gustoću koštanih minerala kod žene u menopauzi, a time povećava gustoću njihovih kostiju.
  • Ipriflavon je sintetski derivat izoflavona. Koristi se kao alternativa hormonskoj terapiji za povećanje koštane mase i olakšavanje boli kod osteoporoze.

Kada su u pitanju vitamini i minerali neophodni za izgradnju kostiju, najbolje je da se uzimaju kao dodaci prehrani. Naša preporuka je Kalcijum plus, idealan spoj kalcijuma, magnezijuma, vitamina D3, K2 i ipriflavona, koji sinergističkim djelovanjem sprečavaju propadanje kosti i razvoj osteoporoze.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.