KURKUMA – Jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova

October 10, 2019

Kurkuma (curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz vlažnih, tropskih područja Južne Azije.

Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae). Ekstrakt kurkume dobija se mljevenjem suhog korjena biljke. Prah je intenzivno žute boje, ugodnog mirisa i blagog okusa.

Ljekovita svojstva kurkume spoznali su drevni narodi prije 5000 godina, od kada se kurkuma intenzivno koristi u svrhe liječenja kako u drevnoj tako i u modernoj medicini. U posljednjih nekoliko godina i naučna zajednica je počela da pokazuje interes za potencijalne zdravstvene koristi od korijena kurkume. ( PubMed: preko 11000 studija)

Rezime najzanimljivijih svojstva kurkumina, primarnog aktivnog sastojka kurkume, od kojih su mnoga dokazane znanstvenim studijama je:

– Antioksidativno djelovanje kurkuma ostvaruje neutraliziranjem slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma oksidirajući njihove strukture, te vremenom dovode do ubrzanog starenja, ateroskleroze, karcinoma, reumatoidnog artritisa, očne mrene, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

– ublažava bol i djeluje protiv upalnih procesa u organizmu sprečavajući stvaranje medijatora upale te ima jaka antiartritična svojstva  ublažava simptome artritisa: bol, otok i jutarnju ukočenost zglobova.

– Inhibira otpuštanje histamina iz mastocita što ga čini superhranom za osobe koje pate od astme, ekcema i alergija.

– Pomaže u sprečavanju nastanka promjena u zidu krvnih sudova (ateroskleroza) inhibirajući nakupljanje krvnih pločica i stvaranje naslaga.

-Pomaže u održavanju optimalnog nivoa masnoće u krvi,

-Pokazuje univerzalno antitumorsko dejstvo. Kurkumin ostvaruje antitumorsko dejstvo sprečavanjem umnožavanja gotovo svih vrsta tumorskih ćelija i ubrzavanja njihovog uništenja (programirana smrt ćelije), dok normalne ćelije tijela ostaju netaknute.

Znajući sve blagodeti kurkume na zdravlje, zadovoljstvo nam je predstaviti KURKUMINforte → naš novi, stari proizvod. Naš dodatak prehrani Kurkumin je dobio novo ruho ali i novu formulaciju. 

 

Ekstraktu kurkume dodali smo ekstrakt crnog bibera kako bismo povećali apsorbciju i bioraspoloživost ekstrakta kurkume a samim tim i efikasnost našeg Kurkumina. Ekstrakt crnog bibera dokazano povečava bioraspoloživost kurkume i do 20 puta.

Kurkumin forte preporučuje se u svrhu: 

  • zaštite jetre i ćelija od štetnih uticaja slobodnih radikala,
  • zaštite zglobova, ublažavanja simptoma artitisa (bol, otok, upala),
  • potpore zdravlju krvnih sudova,
  • održavanja optimalnog nivoa masnoća u krvi,
  • ublažavanja simptoma sezonskih alergija,
  • ublažavanja simptoma astme i hroničnog bronhitisa,
  • održavanja opšteg zdravlja i vitalnosti.

Pored navedenih svojstava sve je više istraživanja o ulozi kurkume u mentalnom zdravlju. Studije pokazuju da kurkumin zaustavlja propadanje kongnitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka na mozgu koje su jedan od glavnih uzroka nastanka demencija (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest). Kurkumin je od izuzetne pomoći i u terapiji depresije. Antidepresivni efekat ostvaruje kao moćan protuupalni agens i snažan stimulator neurogeneze.

S obzirom na sve navedeno, s pravom možemo zaključiti da je kurkuma jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova  stoga neka KURKUMINforte bude prirodni čuvar i Vašeg zdravlja!

KURKUMINforte – moć prirode u tabletama!

Potražite u apotekama, čuvajte Vaše zdravlje…

Do you need expert advice?

We are always here for you, you can ask us anytime.