Dan borbe protiv dijabetesa

8 Oktobra, 2019

I ove godine, kao i predhodnih, Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo obilježilo je 14. novembar, Dan borbe protiv dijabetesa. Ujedno, Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo slavilo je i svoj 18. rođendan.

Jedan od sponzora ove manifestacije bila je i naša kompanija ZADA Pharmaceuticals d.o.o. U sklopu promotivnih aktivnosti, za štandom kompanije, naši farmaceutski predstavnici upoznali su sve prisutne i zainteresovane osobe sa našim proizvodima – lijekovima za terapiju dijabetesa. Iz našeg asortimana izdvojili bi posebno lijek TIACID(alfa lipoična kiselina) u jačinama od 300 mg i 600 mg, te  TIACID(alfa lipoična kiselina) kao dodatak prehrani u jačini od 200mg.

Naši predstavnici educirali su prisutne o važnostima prevencije dijabetesa koji se smatra kugom 21.-og vijeka. Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu i problem je svih dobnih skupina. Osim prevencije predstavnici su educirali prisutne i o značaju kontrole dijabetesa i sprječavanja komplikacija koje dijabetes sa sobom nosi (sa fokusom na alfa lipoičnu kiselinu – ).

Alfa lipoična kiselina, često nazivana “antioksidansom nad antioksidansima”, neutralizira slobodne radikale, stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih te tako podržava vitalnost organizma, usporava proces starenja, sprečava nastanak ozbiljnih oboljenja te ubrzava oporavak organizma nakon izloženosti fizičkom radu i stresnim situacijama.

Alfa lipoična kiselina pozitivno djeluje i na metabolizam glukoze. Takođe, alfa lipoična kiselina cirkulacijom lako dospijeva do moždanog tkiva kao i do perifernih nerava te prodire u sve dijelove nervne ćelije, gdje neutralizira slobodne radikale i tako sprečava ubrzano starenje nervnog tkiva ili razvoj degenerativnih hroničnih bolesti. Stoga se i  koristi  za  liječenje  simptoma  oštećenja  nerava  zbog  dijabetesa  (dijabetička polineuropatija). Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti i kardiovaskularni sistem sprečavajući oksidaciju lošeg holesterola.

Više fotografija na: Fotogalerija

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.