Depresija? Razgovarajmo…

15 Juna, 2020

Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji raspoloženja. Rizik od razvoja depresije se povećava sa stresom, traumatskim životnim događajima kao što su smrt voljene osobe ili prekid veze, fizičkim bolestima, problemima uzrokovanim konzumacijom alkohola ili droge, siromaštvom, nezaposlenošću, nepravilnom prehranom i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću. Kod nekih osoba postoji i genetska, urođena predispozicija za razvoj depresije.

Trenutno je ljudska populacija još više pod uticajem stresa zbog direktnih zdravstvenih posljedica pandemije COVID-19:

  • Fizička/socijalna izolacija
  • Strah od zaraze
  • Gubitak člana porodice
  • Nezaposlenost

Svjetska zdravstvena organizacija stoga ističe da je neophodan hitan porast investicija u ustanove za mentalno zdravlje, kako bi se prevenirao veliki porast mentalno oboljelih.
Simptomi depresije su:

  • Dugotrajna tuga
  • Nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima
  • Duševna bol

Osim navedenog, ljudi koji boluju od depresije mogu imati i neke od sljedećih simptoma: manjak energije, promjene apetita, nesanicu ili preveliku potrebu za snom, povećanu tjeskobu ili zabrinutost, smanjenu koncentraciju, neodlučnost, nemir, osjećaj bezvrijednosti, krivnje ili beznađa, misli o samoozljeđivanju ili suicidu.

Depresija može pogoditi svakoga, to nije znak slabosti. Depresija je izlječiva: razgovorom s psihoterapeutom, uzimanjem antidepresivnih lijekova ili kombinacijom psihoterapije i antidepresiva.

Stigma i diskriminacija koje prate mentalne bolesti, uključujući depresiju, dovode do kasnijeg prepoznavanja problema i odgađaju traženje pomoći, zbog čega liječenje traje duže, a može doći i do težih posljedica kao što je samoubojstvo. Depresija je bolest koja pogađa ljude svih dobnih skupina, svih društvenih slojeva i svih zemalja svijeta.

Depresija se može prevenirati i liječiti.

Ako mislite da bolujete od depresije, potražite pomoć!

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.