GLAVOBOLJA ?! ZABORAVITE BOL U TRENU

15 Januara, 2021

Za mnoge ljude u današnjem užurbanom svijetu glavobolje postaju sve češća pojava. Ponekad su rezultat zdravstvenih stanja, ali često su jednostavno rezultat stresa, dehidracije, rada u kasne noćne sate ili jednostavne neke fizičke aktivnosti.

Topirin sadrži tri komponente: paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu i kofein, koji pomažu kod bolova na različite načine. Istraživanje je pokazalo da je ova kombinacija sastojaka ne samo efikasna u liječenju glavobolja različitih vrsta, nego i za ublažavanje zubobolje i simptoma prehlade i gripe.

Kombinacija ovih aktivnih supstanci zajedno je djelotvornija od primjene istih ponaosob ili kombinacije samo dvije supstance.

Acetilsalicilna kiselina – je tu da riješi problem upale koja izaziva bol.

Poznato nesteroidno antiinflamatorno sredstvo koje se koristi više od jednog vijeka. Acetilsalicilna kiselina djeluje blokirajući tjelesnu proizvodnju prostaglandina u perifernom nervnom sistemu.  Tokom glavobolje prostaglandini uzrokuju da se krvni sudovi upale i nateknu. U tom slučaju acetilsalicilna kiselina pomaže u sprječavanju prijenosa signala boli u mozak zaustavljanjem proizvodnje prostaglandina.

Paracetamol – omogućava toleranciju više bolova.

Paracetamol, poput acetilsalicilne kiseline, takođe inhibira enzime u dijelu tijela koji proizvodi prostaglandine koji uzrokuju bol. Međutim, dok acetilsalicilna kiselina inhibira prostaglandine u perifernom nervnom sistemu, paracetamol fokusira svoju moć borbom protiv bolova u centralnom nervnom sistemu. Za paracetamol se vjeruje da podiže prag bola. To omogućava toleranciju više bolova i omogućava ublažavanje bolova.

Kofein – povećava efikasnost i ubrzava djelovanje.

Ako patite od čestih glavobolja, razumijete koliko je bitno dobiti brzo olakšanje. Ono što možda ne znate je da kofein kao iznenađujući sastojak čini veliku razliku jer ubrzava djelovanje paracetamola i acetilsalicilne kiseline. Kofein u ovom slučaju ima izuzetno bitnu ulogu jer skraćuje vrijeme do početka djelovanja acetilsalicilne kiseline i paracetamola, te poveća njihov potencijal za otprilike 40%. To znači da je potrebno manje paracetamola i acetilsalicilne kiseline za ublažavanje bolova u kombinaciji s kofeinom.

Pored ovog tretmana za glavobolju, mnoge uobičajene životne navike mogu Vam pomoći kod ublažavanja simptoma glavobolje. Neke od njih su: masaže, vježbe disanja, hidratacija, optimalna količina i kvaliteta sna, umirujući čajevi i mnoge druge.

Iako ponekad može biti primamljivo, rješenje nikada nije uzimanje veće od preporučene doze. Preporučeno doziranje Topirina za odrasle i djecu preko 12 godina: 1-2 tablete, a maksimalno 6 tableta u toku 24 sata. Vremenski interval za narednu primjenu je 4-8 sati.

Potražite u svim apotekama bez ljekarskog recepta.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.