Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

29 Oktobra, 2020

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj, uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranljivim tvarima.

Zbog nedostatka kisika i hranljivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga, što za posljedicu ima oštećenje funkcije kojim ti dijelovi mozga upravljaju.Moždani udar ne bira ni vrijeme ni mjesto, ali ni žrtvu. Vodeći je uzročnik dizabiliteta, dok je kao uzrok smrti zauzeo visoko drugo mjesto u svijetu. Prema naučnim podacima, moždani udar godišnje doživi 14,5 miliona ljudi. Dok 5,5 miliona ljudi umre od posljedica moždanog udara.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se 29. oktobra,  te za cilj ima podizanje razine svjesti javnosti o tome koje korake je potrebno poduzeti kako bi se umanjio rizik od moždanog udara, te je ujedno ista kampanja i ključna komponenta strateškog cilja WSO-a „reducirati pojavu moždanog udara na pola“.

Prevencija moždanog udara:

Hipertenzija – više od polovine moždanih udara uzrokovano je visokim krvnim pritiskom. Jednostavnim pregledom i kontrolom   krvnog pritiska možemo znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

 

Tjelesna aktivnost – oko milion moždanih udara uzrokovano je tjelesnom neaktivnošću. Pridržavanjem savjeta o minimalnoj tjelesnoj aktivnosti tokom dana (30 minuta, 5 puta sedmično), možemo reducirati rizik od moždanog udara za 25 %.

 

Prehrana – smanjenje unosa soli, šećera i masti te povećanje unosa povrća, voća. Na taj način se utiče na održavanje „primjerne“ tjelsne težine, krvnog pritiska i holesterola, a samim time se prevenira pojava moždanog udara.

 

Tjelesna težina – prekomjerna tjelesna težina uzrok je svakog 5-og moždanog udara. Osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom imaju 22 % viši rizik od moždanog udara, dok je kod pretilih osoba taj rizik veći od 64%.

 

Pušenjeviše od 1/10 moždanih udara uzrokovano je pušenjem. Prestanak pušenja smanjit će rizik od moždanog udara. Kako biste povećali šanse za prestankom pušenja potrebno je da se obratite stručnoj osobi.

 

Alkohol – više od milion slučajeva moždanog udara godišnje povezano je sa prekomjernom konzumacijom alkohola. Smanjenje unosa alkohola na dvije jedinice dnevno za muškarce i jednu jedinicu za žene, smanjit će Vaš rizik od moždanog udara.

 

Depresija i stres –  mentalno zdravlje također je povezano sa rizikom od moždanog udara (čak 1 od 6 moždanih udara je povezano sa mentalnim zdravljem). Depresija i stres povećavaju rizik od manjih moždanih udara, naručito kod starije populacije.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.