Benefiti primjene kurkumina u alergijskom rinitisu

14 Aprila, 2021

Alergijski rinitis (peludna groznica) je hronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena iz okoline. Ova alergija je česta, javlja se kod odraslih do 30%  i djece do 40% . Kod alergijskog rinitisa, Vaš imunološki sistem prekomjerno reaguje na određene strane tvari, tkz. alergene. Alergeni pokreću reakciju koja uzrokuje simptome slične prehladi. Simptomi se mogu kretati od blagih do teških. Ozbiljni simptomi mogu rezultirati poremećajima spavanja i smanjenjem radne sposobnosti.

Simptomi alergijskog rinitisa uključuju:

  • curenje ili začepljen nos 
  • svrbež u nosu ili očima 
  • kihanje 
  • oticanje oko nosa ili očiju 

Simptomi se mogu javiti u određeno doba godine ili tokom cijele godine. Ljudi koji imaju sezonske simptome obično reaguju na polen. Polen dolazi sa cvjetajućeg drveća, trave ili korova. Ako su simptomi prisutni tijekom cijele godine, alergen vjerovatno proizvode grinje, kućni ljubimci ili plijesan. Alergen može za nekoliko sekundi pokrenuti upalni proces. Protutijela identificiraju alergen i pokreću lanac reakcija. Pogođene ćelije oslobađaju upalne hemikalije, poput histamina, koje uzrokuju simptome alergijskog rinitisa. Najbolji način za kontrolu simptoma je izbjegavanje alergena, ali to nije uvijek moguće. Dostupni su antihistaminici bez recepta. Antihistaminici mogu pomoći u isušivanju sekreta, ali malo doprinose smanjenju zagušenja (kongestije). Vaš ljekar može Vam propisati druge lijekove poput kortikosteroida, ali često ti lijekovi imaju izražene neželjene efekte.

Kurkuma 

Oboljeli od alergijskog rinitisa sve više koriste komplementarnu medicinu. Rezultati nekoliko istraživačkih studija već govore u prilog i potvrđuju efikasnost određenih alternativnih tretmana alergijskog rinitisa. Jedan od takvih prirodnih lijekova je kurkuma. Kurkuma je svijetlo narančasto-žuti začin dobiven iz korijena biljke Curcuma longa. Ova biljka je član porodice đumbira i porijeklom je iz Azije. Poznata je i kao indijski šafran.

Tradicionalni iscjelitelji koriste kurkumu za širok spektar bolesti. Umiruje probavne probleme, bori se protiv infekcija, poboljšava protok krvi i ubrzava zacjeljivanje rana. Takođe se tradicionalno koristi i kao dekongestiv. U posljednjih nekoliko decenija sprovedeno je desetine hiljada istraživačkih studija o kurkumi. Klinička ispitivanja pokazuju da je korisna u tretmanu mnogih hroničnih bolesti, uključujući karcinom, dijabetes, lupus, osteoartritis, reumatoidni artritis, sindrom iritabilnog crijeva, akne, astmu, bronhitis itd. Također može smanjiti nivo holesterola i može biti od pomoći u demencijama, poput Alzheimer-ove bolesti.

Postoji nekoliko hemijskih značajnih komponenti kurkume. Najistraženija komponenta je kurkumin, koji čini oko 5% kurkume i smatra se glavnim nosiocem djelovanja kurkume.

Kurkumin između ostalog ispoljava i snažno protuupalno dejstvo. Npr. proizvodi koji sadrže kurkumin pokazali su sličnu aktivnost kao nesteroidni protuupalni lijekovi kod osteoartritisa, uz manje ili nikako neželjenih efekata. Kurkumin takođe djeluje i antibakterijski, antivirusno, antifungalno i antikancerogeno.

Kurkumin je topiv u masti, ima nisku bioraspoloživost i slabo se apsorbuje u tijelo. Dodatak ekstrakta crnog bibera uvelike poboljšava apsorpciju te time i bioraspoloživost, čak i za 20 puta.

Kurkumin – prirodni lijek za alergijski rinitis

Klinička ispitivanja sugerišu da kurkumin smanjuje alergijski odgovor. Pokusi na zamorcima osjetljivim na alergen pokazali su da tretman kurkuminom značajno umanjuje simptome. Životinje koje su dobijele kurkumin imale su manje kihanja i trljanja što sugeriše ublažavanje curenja iz nosa i očiju i smanjenje kongestije. Pilot studija na ljudima (Wu, S.i Xiao, D.,2016.), koja je imala za cilj utvrditi efikasnost kurkumina u liječenju AR i istražiti molekularne mehanizme u podlozi pokazala je slične rezultate.

 

Kurkumin je simptome alergijskog rinitisa ublažio za – 70%. Naime, kurkumin je ublažio nazalne simptome (kihanje i rinoreja) i začepljenost nosa, smanjenjem otpora nosnom protoku vazduha.

Dakle, primjena kurkumina u alergijskom rinitisu znači znatno manje simptoma: manje kihanja, svrbeža, curenja iz nosa i smanjeno začepljenje nosa. Poboljšanja su se zadržala kod 80% učesnika nakon prestanka uzimanja kurkumina. Istraživači stoga ističu potencijalnu ulogu kurkumina u liječenju alergijskog rinitisa kod ljudi.

Što je jako bitno za dodati,i kurkuma i njen glavni aktivni sastojak kurkumin smatraju se izrazito sigurnim za upotrebu.

Ukoliko imate problema sa alergijskim rinitisom, preporučujemo Vam naš dijetetski proizvod Kurkumin FORTE ®, prirodnog čuvara Vašeg zdravlja!

Preporučeno doziranje u alergijskom rinitisu:

1 kapsula dnevno, najbolje uz jelo,

tokom najmanje dva mjeseca.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.