Primjena biljnih preparata kod benigne hiperplazije prostate

17 Februara, 2021

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je nemaligni, prekomjerni rast ćelija prostate. Uretra, cijev kojom urin izlazi iz mjehura, prolazi kroz prostatu. Kako se hiperplazija razvija, tako se uretra postepeno sužava što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Učestalost BHP povećava se s godinama. Određeni stepen BHP prisutan je u 80% muškaraca starijih od 40 godina , te kod 95% muškaraca starijih od 80 godina.

Simptomi BHP su: usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje, isprekidanost mlaza urina, kapanje, noćno mokrenje, bol pri mokrenju, prisutnost krvi u mokraći, zastoj mokraće, učestalije mokrenje, urgentno mokrenje, nekontrolisano istjecanje mokraće.

Više studija pokazuje da je BHP povezana sa povišenom incidencom erektilne disfunkcije.

Terapija BHP je medikamentozna i hirurška. Prevencija je zapravo najbolji metod liječenja, da do liječenja ne bi ni došlo. Važnost davanja prednosti herbalnim proizvodima za zdravlje prostate, prije nego nastane potreba za medikacijom  između ostalog je i ta što obje terapijske opcije za liječenje BHP pokazuju neželjeno dejstvo – erektilnu disfunkciju.

Pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakata i minerala može pružiti neophodnu potporu zdravlju muškog reproduktivnog sistema.

Od biljnih ekstrakata najveću učinkovitost imaju:

Ekstrakt ploda testeraste palme koji sadrži fitosterole i slobodne masne kiseline koji su u različitim istraživanjima pokazali izrazitu učinkovitost kod ublažavanja simptoma BHP. Djeluje antiandrogeno i protuupalno.

 

Ekstrakt sjemenki bundeve je bogat vitaminima A, B i E, mineralima Zn i Se, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i fitosterolima.

 

Ekstrakt korijena koprive sadrži lignane poput 3,4-divaniltetrahidrofurana, steroidne komponente poput stigmasterola koji doprinose poboljšanju simptoma donjeg urinarnog trakta u BHP.

 

Likopen je snažan antioksidans koji pokazuje protuupalno djelovanje, pojačava  međućelijsku komunikaciju, utiče na održavanje ćelijske funkcije te smanjuje abnormalnu ćelijsku proliferaciju.

 

Fitosteroli inhibiraju prevođenje testosterona u DHT. Hemijska struktura im   je slična androgenim hormonima te se kompetitivno vezuju za receptore.

 

Posebnu važnost za zdravlje muškog reproduktivnog sistema imaju minerali cink i selen.

Cink (Zn) je od svih tkiva, najzastupljeniji u prostati. Neophodan za stvaranje muških spolnih hormona. Nizak nivo cinka povezan je sa hormonskim disbalansom starijih od 40 godina.

 

Selen (Se) je jedan od najvažnijih antioksidativnih minerala. Pomaže u borbi protiv većine kancera te pruža zaštitu od teških metala.

 

Zn i Se smanjuju oksidativni stres u nastajućem spermatozoidu poboljšavajući kvalitet sperme.

U skladu sa navedenim podacima za održavanje i poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškarca preporučujemo naš  dodatak prehrani, PROSTA Balance®.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.