Uloga biljnih preparata u terapiji stresa i njegovih manifestacija

1 Jula, 2020

Savremeni stil života dovodi do različitih poremećaja koji u svojoj osnovi nose mehanizam stresa. Početne manifestacije stresa su nesanica, napetost, tjeskoba i strah.

Ljekovito bilje i njegovi ekstrakti najstariji su način prevencije i liječenja stresa i njegovih blažih manifestacija.

Odoljen (Valeriana officinalis) je najčešće korišteno ljekovito bilje u terapiji stresa i nesanice. Ublažava znakove nervne napetosti, tjeskobe, razdražljivosti i stresa, a ispoljava i sedativno (smirujuće) i spazmolitičko dejstvo(opuštanje mišića). Olakšava uspavljivanje i poboljšava kvalitet i trajanje sna. Dovodi do smanjenja lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja.
Matičnjak (Melissa officinalis ) ima blago sedativno, karminativno, antibakterijsko, virucidno i antioksidativno djelovanje. Također, uklanja razdražljivost i napetost, te opušta mišiće.
Pasiflora (Passiflora incarnata L.) se smatra  antidepresivom 21. stoljeća. Pasiflora ima umirujuće djelovanje na CNS i naučno potvrđenu primjenu u terapiji stresa, uznemirenosti, anksioznosti, napetosti i razdražljivosti, te pri poremećajima spavanja i tahikardijama psihogenog uzroka. Kao prirodni sedativ, pasiflora ima široku primjenu u liječenju psihosomatskih stanja, npr. kod gastrointestinalnih smetnji uzrokovanih neurozom.
Pored ljekovitog bilja, relaksirajući efekat ima i magnezijum. Ključan je za pravilan rad nervnog sistema i mišića te ga zovu i antistresnim mineralom, budući da stresne situacije povećavaju potrebu za njim. Magnezijum ublažava razdražljivost i opušta mišiće. Nedostatak Mg u organizmu može uzrokovati poremećaj sna, zatvor, grčeve, anksioznost i nervozu.
Također, piridoksin ili vitamin B6, pomaže metabolizam i iskorištenje magnezijuma u organizmu, a i sam pomaže kod nesanice i nervoze.

Pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakata obogaćena određenim mineralima i vitaminima može pružiti neophodnu potporu psihičkom zdravlju, te pomoći u ublažavanju simptoma stresa i nesanice.

Za razliku od sintetskih preparata za smirenje i spavanje koji izazivaju omamljenost, biljni preparati ne uzrokuju ovisnost pri dugotrajnoj primjeni a i uvode u san koji se ne razlikuje od prirodnog. Prekid korištenja biljnih preparata za smirenje i spavanje ne uzrokuje apstinencijski sindrom-sindrom ustezanja.

Stoga, kontrolirajte stres i ublažite njegove posljedice prirodnim putem, koristeći biljne preparate obogaćene mineralo-vitaminskim dodacima, namijenjene ublažavanju simptoma stresa poput napetosti, uznemirenosti i razdražljivosti, te blažih oblika nesanice i poremećaja spavanja.

Kako biste lakše podnijeli stres i sve izazove koje sa sobom nosi savremeni način života, preporučujemo Vam biljne preparate iz linije dodataka prehrani Maxima, Relaxan i Relaxan dreams.

Orginalnost i polikomponentost naših formulacija, uz sinergističko djelovanje sastojaka vrhunske kvalitete te prozvodni proces utemeljen na strogim principima dobre proizvođačke prakse i pod nadzorom vrhunskih stručnjka garancija su kvaliteta naših proizvoda.  

Za vedar i ugodan dan, te miran i kvalitetan san – /   .

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.