Alfa lipoična kiselina u terapiji dijabetesa

8 Oktobra, 2019

Alfa lipoična kiselina štiti organizam od štetnih djelovanja slobodnih radikala tako što ih neutralizira donirajući im svoj elektron, a da se pri tome ona ne destabilizira.

Jedan je od najpotentnijih antioksidanasa i jedini je antioksidans koji je topiv i u vodi i u mastima. Osobina „univerzalnog antioksidansa“ daje alfa lipoičnoj kiselini izvanredne prednosti u neutraliziranju slobodnih radikala u svim medijima organizma, u odnosu na  vitamin C koji djeluje u izvanćelijskom miljeu i  vitamin E, koji djeluje u unutarćelijskom prostoru.

Alfa lipoična kiselina ima sposobnost regeneracije, tj. obnavljanja svoje funkcije kao i funkcije oksidiranih antioksidanasa  i produžuje životni vijek glutationa, koenzima Q10 kao i vitamina E.

Brojne studije  dokazuju da ALA poboljšanjaiskorišćenost glukoze kod osoba sa DM tip 2. Takođe:

  • Alfa lipoična kiselina smanjuje inzulinsku rezistenciju,
  • podržava normalni nivo šećera u krvi a time i odgađa
  • nastanak šećerne bolesti, stoga se upotreba ALA (alfa lipoične kiseline) preporučuje i zdravim osobama.

Preporučuje se u tretmanu:

  • inzulinske rezisitencije, za sprečavanje nastanka šećerne bolesti
  • šećerne bolesti, za sprečavanja nastanka njenih komplikacija
  • ublažavanje komplikacija šećerne bolesti (neuropatija, retinopatija, kardiomiopatija)

Kliničkim studijama je dokazano da ALA poboljšava funkcionalnost perifernih živaca.

To se odnosi na poremećaje osjeta kod dijabetičke polineuropatije, koji se mogu manifestirati  kao žarenje, bol, osjet utrnulosti i mravci. Kliničke studije ukazuju da ALA pozitivno utiče na krvožilni sistem dijabetičara.

Preporučuje se  i osobama bez zdravstvenih problema kao dodatak svakodnevnoj prehrani, naročito osobama iznad 40 godina starosti. Stoga, uzmite ALA i pomozite vašem organizmu da se zaštiti od dejstva slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izloženi ( duhanski dim, zagađeni vazduh, hrana, lijekovi), podržite vitalnost vašeg organizma, usporite proces starenja, te sprječite nastanak ozbiljnih oboljenja (karcinom, reumatoidni artritis, Parkinsonova i Alzheimerova bolest)i ubrzajte oporavak organizma nakon izloženosti fizičkom radu i stresnim situacijama.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.