Glukomanan, Vaš saveznik u regulaciji tjelesne težine

8 Oktobra, 2019

Glukomanan je biljno vlakno koje se dobiva iz azijske biljke Amorphophallus konjac, u narodu poznate pod imenom “đavolji jezik”.

U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi kao sredstvo za detoksikaciju i čišćenje organizma te je tako i dobio nadimak – “metla za crijeva”.

Glukomanan se sastoji od dugih, neprobavljivih lanaca ugljikohidrata i pripada grupi prehrambenih, topivih vlakana. U dodiru s vodom nabubri (može apsorbirati vode do 50 puta svoje težine) i zauzme mjesto u želucu, te ga je iz tog razloga potrebno koristiti sa mnogo vode. Usporava pražnjenje želuca i izaziva osjećaj sitosti (bez osjećaja nadutosti i bez pojave neželjenih gasova u probavnom sistemu), dovodeći do smanjenog energetskog unosa.

Uticaj glukomanana na tjelesnu težinu dobro je dokumentiran znanstvenim istraživanjima. EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) odobrila je glukomananu zdravstvene tvrdnje da pridonosi mršavljenju, redukciji tjelesne težine i održavanju normalnog nivoa holesterola.

Dakle, dokazano, glukomanan (konjak manan) uz energetski restriktivnu dijetu doprinosi gubitku tjelesne težine. Koristan učinak postiže se dnevnim unosom 3 g glukomanana u tri doze po 1 g, uzeto s 1 -2 čaše vode, prije obroka i u sklopu energetski restriktivne dijete. Takođe, doprinosi i održavanju normalne koncentracije holesterola u krvi (koristan učinak postiže se dnevnim unosom 4 g glukomanana).

Glucomanan ima probiotički efekat, pomaže u obnavljanju crijevne flore. Pomaže i u razmožavanju dobrih bakterija crijevne flore. Održava normalan rad crijeva i zdrav probavni system. Reguliše odnos glukoze i inzulina u krvi i može pomoći u redukciji glikemijskog indeksa obroka.

Stoga, kako bi ste regulisali tjelesnu težinu, preporučujemo Vam Thinny®, novi dijetetski proizvod namijenjen regulaciji tjelesne težine. Thinny® kapsule sadrže glukomanan i hrom, koji djeluju sinergistički i pridonose mršavljenju, regulaciji tjelesne težine i održavanju normalnih nivoa glukoze i holesterola.

Dodatna vrijednost proizvoda je osigurana sa dodatkom hroma, koji ima odobrene zdravstvene tvrdnje da doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalne koncentracije glukoze u krvi. Takođe, potiče razgradnji masti i ugljikohidrata, pomažući održavanje tjelesne težine.

Treba Vam stručni savjet?

Mi mislimo na Vas, pitajte nas bilo kada.